Googles webanalysetjeneste er en av de mest pålitelige og mest kraftfulle sporingstjenester. Hvis det er situasjon du ønsker å overvåke på nettstedet ditt, er det sjansene for at Google har et analyseverktøy som gjør jobben. Dessverre er det en ny, skyggefull taktikk som spammere bruker til å trekke oppmerksomhet – og trafikk – til sine egne nettsteder gjennom din analytikk-konto. Hvis du er webmaster, SEO-profesjonell eller innholds markedsfører, vet du sikkert nøyaktig hva vi snakker om allerede: Referer Spam.

Hva er Referer Spam?

Referer spam er en unik type spam-innhold som er synlig gjennom dashbordet for webanalyser. Vanligvis synlig kun for nettsideadministrator. Det vises som en falsk trafikkhenvisning, et søkeord, eller et direkte besøk. Måten det fungerer er ganske genial.

En henvisning er et navn eller en lenke som deles via HTTP-header når en nettleser navigerer fra en side til en annen. Denne informasjonen spores vanligvis av webanalyseverktøyet ditt, og gir deg en mengde informasjon om besøkende, for eksempel hvor de kom fra.

Henvisningen kan erstattes med et hvilket som helst navn eller en lenke. Noen ressursrike spammere har tatt det med seg selv for å endre denne informasjonen til et nettsted de vil markedsføre, og så sender de flere forespørsler til nettstedet ditt. Siden denne informasjonen blir sporet av analyseplattformen, vil den dukke opp i rapportene dine. Denne gjentatte kapringen av rapportene dine er det vi kaller referer spam.

Hvorfor gjør de det?

Årsaken til at spammer din konto er ganske smart. Som en webadministrator sjekker du sannsynligvis dine rapporter og logger regelmessig, ikke sant? Hvis en referer dukker opp flere ganger i rapportene dine, og du ikke visste at det var spam, vil du trolig følge koblingen eller besøke domenenavnet av nysgjerrighet. Det er det lovbrytere satser på. De lurer deg inn på et nettsted, legger på affiliate link og sender deg videre dit de ønsker at du skal legge igjen dine penger.

Hvordan kan det være lukurativt? Du er bare en av mange som blir angrepet. Det gjør det i stor skala og angriper tusenvis av Google Anlytics-kontoer. Det er helautomatiske script/bot som står for angrepene. Du som enkeltperson er ubetydelig men tusenvis blir angrepet samtidig så gir det resultater.

Hvordan påvirker det deg?

I tillegg til å være irriterende, så kan det ødelege eller gi feilaktig bilde av dine analysedata. Det avhenger litt av størrelsen på nettstedet ditt og hvor mye trafikk du har. Et stort nettsted som Amazon ville ikke merke noen tusen treff fra spammere i deres analyserapporter. En liten virksomhet kan slite litt med å skille spam trafikk fra ekte trafikk. Får du store menge av slik trafikk så kan det også være en belastning på din webserver. Dårlige responstider og trafikk fra falske besøkende som aldri kommer tilbake kan ødelegge ditt rykte i søkemotorene som gjør at du faller på rangeringslistene.

Hvordan stoppe Referer Spam trafikk?

Det er grep man kan gjøre i Analytics hvor man setter filter på uønsket trafikk. Det krever litt tid og innsikt i hva man driver med. Men siden det er store sjanser for at ditt nettsted drives av WordPress så finnes det en modul som stopper spammen før den kommer til nettstedet ditt. Modulen heter:

Block Referer Spam

Søk etter modulen og legg inn. Her kan du også legge inn “Custom Blocks” med nettsteder som ikke fanges opp av modulen automatisk. Kjøper du en Pro-lisens så kan du synke denne listen på tvers av dine nettsteder. Lykke til!

Webdesign Drift Stop Referer Spam