HTTPS beskytter transportlaget mellom deg og web-serveren.

Skjuler informasjon som du sender til web-serveren
En hacker vil kanskje se at du forsøker å logge deg inn, men vil ikke kunne se ditt brukernavn/passord, eller annen informasjon i forbindelse med netthandel.
Bidrar til bedre personvern for oss alle
Det er ikke lengre mulig for store internett giganter å se hva foretar oss på internett. Hvordan hadde du følt deg om du en dag ble nektet forsikring fordi du surfet litt for mye på websider om kreft? Hva om noen andre fikk din studieplass/stilling fordi du søkte litt mye på emner rundt graviditet? Selv om Google ser disse opplysningene fordi de driver verdens største søkemotor og mange andre populære tjenester, så har vi klart å snevre kraftig inn på hvem som får tilgang til disse dataene.
Beskytter deg mot at andre hijacker din forbindelse
Uten HTTPS trenger man ikke å vite ditt brukernavn og passord for å utgi seg for å være deg. Man kan for eksemel vente til du har logget deg inn, så snapper man økten mellom deg og web-serveren og utgir seg for å være deg. Det kan tenkes at man kan ødelegge en budrunde på en auksjon, ved å konsekvent sette alle budene til 0 kroner, bortsett fra sitt eget bud. Det er ikke lengre mulig om man bruker HTTPS.

Andre spørsmål og svar i samme kategori:

Og hvorfor bør du skaffe deg SSL/HTTPS på ditt nettsted?

Høyre rangering på Google sin søkemotor Google har sagt at de vil prioritere nettsteder som benytter HTTPS. Stikkprøver viser at det stemmer. Større brukertilfredshet Det viser seg at når besøkende har et valg mellom en kobling på HTTP og HTTPS så velger de HTTPS der de skal legge fra seg sine personopplysninger.
mer

Hva er det HTTPS ikke gjør?

Mange tenker på HTTPS som vidundermedisin mot hacking og alt ondt på internett. Det er det ikke. HTTPS gjør ikke dette:

Skjuler navn på nettstedene du besøker Dette skyldes at domenet på nettstedet blir sendt via DNS (domenenavnstjeneste), som ikke er inne i HTTPS-tunnelen. Navnet på domenet sendes før sikker tilkobling er opprettet. En som tjuvtitter på trafikken kan underveis se navnet på nettstedet du skal til, men de kan ikke se innholdet i dataene som sendes. Her jobbes det stadig med forbedring av protokollene og det er en av de tingene det jobbes på
mer

Hvordan fungerer HTTPS?

Nettleser kobler seg til web-server og sier: “Her er min public key og jeg trenger sikker forbindelse”. Web-server svarer: “OK, her er min public key” Nettleser oppretter en økt Økten krypteres med web-serverens public key Den krypterte økten sendes til web-serveren Web-server dekrypterer økten med sin egen private nøkkel
mer

Hvor sikker er kryptering?

Klarer man å gjette disse nøklene så har man knekt krypteringen. Dagens raske datamaskiner klarer å gjette nøkler som man brukte 5-10 år siden ved å prøve alle mulige kombinasjoner. Hvis man ønsker å kryptere sterkt i dag, så vil alle verdens datamaskiner samlet bruke millioner av år på å knekke nøklene med de samme metodene. Det er ikke alt man trenger å kryptere sterkt. Sterkere kryptering krever lengre nøkler og man ønsker ikke å sløse båndbredde/tid på å sende veldig lange
mer

Hva er et HTTPS?

HTTPS er kryptert trafikk mellom webserver og nettleser. Ved å kryptere trafikken setter man effektiv stopper for at noen underveis kan tjuvtitte på sensitive opplysninger som brukernavn, passord, personopplysninger osv.  Man bruker SSL-sertifikater for å kryptere HTTPS-trafikk. HTTPS er utvidelse av HTTP-standarden. S står for Secure.
mer

Hva er et SSL sertifikat?

SSL-sertifikat er sett av filer digitalt signert av en godkjent organisasjon eller selvsignerte filer. Det finnes flere algoritmer for kryptering og alle algoritmene baserer seg på såkalte nøkler, som er lange tall/bokstav kombinasjoner.  Nøkler har en offenlig nøkkel og en hemmelig privat nøkkel. Den offentlige nøkkelen kan kun brukes til kryptering. Den private nøkkelen brukes til å pakke opp den krypterte meldingen.
mer