Det føles litt ekkelt å vite at noen har tatt kontroll over hjemmesiden, som ofte er ansiktet utad for bedriften. Da er det for sent å fortelle at gode rutiner er som regel det som skal hindre dette.

Slik fungerer hacking

Det som oppleves som hacking er som regel automatiske script som tråler gjennom internettet på jakt etter sikkerhetshull. Alle webservere og websider har mekanismer som holder uvedkommende ute. Ingen kommer inn gjennom en stengt dør, så her må scriptene finne veier rundt. Når hackere klarer å logge seg inn med et brukernavn og passord, så blir oppgaven mye enklere. Da åpner det seg ny verden av funksjoner og muligheter, som ikke er tilgjengelig når man ikke er logget inn. Funksjonene kan også mangle de beskyttelsene som man har på utsiden, fordi man likevel har tilgang til informasjonen som er tilgjengelig for registrerte brukere. Hackere bruker disse svakhetene til å skaffe seg dypere tilgang til websiden.

Parasitter som er avhengig av at siden fungerer

Som oftest opptrer hackere som parasitter som er avhengige av at siden fungerer. De har som regel liten interesse i å ødelegge siden og “ta den ned”, bare fordi de kan gjøre det. Det er mer verdifullt for dem å skaffe seg tilgang og legge igjen en skjult dør, slik at de kan komme tilbake senere.  De er også ofte flinke i å rydde opp etter seg og slette spor, slik at man ikke ser med overfladisk sjekk at de har lagt igjen en bakdør.

Spam, skyggesider og springbrett for videre hacking

Spam

Hackere bruker den tilgangen de har skaffet seg til å sende ut søppelpost. Her er det alt mulig rart som kommer ut, alt fra rike bedriftsledere i Nigeria som trenger hjelp til å få ut rikdommene sine til forsvunnede familiemedlemmer som dukker opp i Spania som også trenger økonomisk hjelp og potensielle ektefeller fra asiatiske land som trenger sårt penger til medisinske operasjoner.

Skyggesider

En annen populær svindelmetode er å sette opp skyggesider av ekte hjemmesider med formålet å tilegne seg brukernavn og passord. Metoden er følgende: Man kopierer innloggingsiden til et stort selskap som DHL. UPS eller lignende. Så sender de ut spam som sier at man må endre passordet sitt av sikkerhetsmessige årsaker. Man klikker på linken, blir sendt til skyggesiden, forsøker å logge seg inn, men får feilmelding om at passordet ikke stemmer. De lager det man har skrevet inn og redirecter til den riktige siden før man forsøker igjen. På andre forsøket kommer man ikke, men det er fordi man logger seg inn på originalsiden og man er kanskje ikke klar over en gang at man er blitt svindlet. På denne måten bygger de seg opp lister med potensielle passord. Det er derfor man skal unngå passord med fødselsdatoer, navn på barna sine, bilmerker og lignende. Det er alltid noen andre som er født på samme datoen som barna dine, synes at bimmer er kul forkortelse for BMW og at Supermann er originalt navn når man omtaler seg selv.

Springbrett

Når noen forsøker alle mulige brukernavn og passord så er det enkelt å se hvor de kommer fra. Da er det bare å spore IP-adressene tilbake og ringe politiet? Ikke så enkelt. Da kommer man bare til en side som de har hacket tidligere. Man kan kontakte den som eier maskinen og fortelle at maskinen er hacket så kan de undersøke og finne ut hvem som har hacket maskinen. Det er veldig tidkrevende og som regel vil de også bare finne en annen side som er blitt hacket. Da har det gjerne allerede gått flere uker og man har brukt mye resusser på ingenting. Følger man tråden videre så ender man som regel hos en luguber ISP på Balkan eller Baltikum og det er håpløst å følge sporene videre.

Andre spørsmål og svar i samme kategori:

Sjekkliste etter hackerangrep på WordPress

Hvordan kom hackerne seg inn? Ingen lett oppgave å svare på. Man må studere logger på webserveren og legge ut honeypots. Honeypot er en slags felle man legger ut og håper at hackerne biter på. Det kan være lett brukernavn eller passord. Når noen kommer seg inn på det brukernavnet, så vet man at det er hackerne som er ute på ferde.
mer

Hvordan sikrer man WordPress mot hackerangrep?

Man må begynne med gode backuprutiner og gjerne flere kopier av backup tilbake i tid og dessuten kopier som ligger på minst lokasjoner. Har man mange registrerte brukere på websiden, bør man ha streng policy til passord.

Hold nettstedet oppdatert Pass på at WordPress, moduler og templater er oppdatert. Det beskytter deg mot 95% av angrepene. Installer en sikkerhetsmodul. Det finnes flere mulige. Kjør en eller annen form for lukking av nettstedet med denne modulen. Du må la en person med litt teknisk innsikt sette seg inn i hvordan modulen sikrer ditt nettsted, men de fleste modulene er ganske brukervennlige.
mer

Hvordan rydder man opp etter hackerangrep?

Alle kan bli angrepet av hackere. Det gjelder også de som har gjort grep mot har tatt forhåndsregler. Når uhellet først er ute så gjelder det å ha gode rutiner på forhånd for å kunne rydde opp på rask og effektiv måte. I de mange tilfeller er det nok å pakke ut backup og legge inn kopi av databasen før angrepet. Så oppdaterer man nettstedet til siste versjoneer, bytter passord og sikrer mot nye angrep. Det er dog sjeldent at man kan legge tilbake en backup eller databasen. I mellomtiden er det kanskje blitt skrevet mye på nettstedet og mange filer er blitt lastet opp. Man ønsker ikke å miste alt dette.
mer