Kartlegging

Kartlegging av hjemmesiden trenger solid forarbeid og i denne fasen er det først og fremst to ting vi skal finne ut av – hva ønsker kunden å få ut av nettstedet og hva ønsker brukeren av nettstedet? Vi må også få klarhet i hvilke teknologiske og designmessige ressurser og begrensninger nettsiden har. Pris er også en avgjørende faktor og vi prøver alltid å være kostnadeffektive. Dette er en meget viktig fase av utviklingen. Det er viktig å kartlegge konkret mål med nettstedet.

Planlegging

Planlegging en webside består av å finne ut hvordan vi skal lage en hjemmeside som oppfyller kravene spesifisert i forrige fase. Hvilke tekniske løsninger skal vi bruke? Hvordan skal nettstedet struktureres? Hva slags type grafisk profil skal vi ha? Vi må også planlegge resten av utviklingsprosessen – hvem gjør hva, når og hvordan? Hvilke samarbeidspartnere er involvert? Budsjett?

Design

Når man designer hjemesiden så konkretiserer man det vi kom frem til i planleggingsfasen og gjør selve designet – vi lager sidelayout, velger farger, designer logoer og velger ut bilder. Vi koder ofte også noen nettsider som prototype på det endelige nettstedet.

Programmering

Dette er fasen der vi gjør ferdig nettstedet på grunnlag av arbeidet gjort i de foregående fasene. WordPress settes opp. Vi setter opp sikre sider (https). Moduler installeres og konfigureres. Sikkerheten strammes inn og sårbare kataloger lukkes for hackerangrep. Hjemmesiden begynner å ta form.

Testing

Uansett hvor gode vi er til å designe, er det alltid noe som kan gjøres bedre eller som vi rett og slett ikke tenkte på da vi planla nettstedet. Dette er fasen da vi tester hjemmesiden. Vi bør teste det selv for å se om det fungerer slik som vi planla, men vi bør også la utenforstående (helst i målgruppen) teste den. De kan ofte vise oss hvordan nettstedet i praksis kan vise seg å fungere på en helt annen måte enn vi planla. Det er så og si umulig å forutsi hvordan brukere går fram for å løse problemer, og vi må sørge for at designet oppfordrer dem til å gjøre det slik vi ønsker. Testing av nettsteder vil bli tatt opp i en senere leksjon. Vi tester også for responsivt design på mobil og nettbrett.

Drift

Drift av hjemmeside krever at man oppdaterer både WordPress og tilhørende moduler, samt at man holder hackere/bots på avstand. Vi drifter side for våre kunder, men hvis kunden har nok kunnskap så kan kunden gjøre det selv eller overlate det til andre. Vi skiller mellom webhotell og drift av nettsted. Webhotell er et sted hvor man legger fra seg nettstedet. Drift er å passe på, oppdatere, holde hackere unna, vedlikeholde databasen og rette feil når de dukker opp. Vi utfører disse tjenestene raskt og rimelig.

Andre spørsmål og svar i samme kategori:

Hvorfor er det lurt å lage hjemmesiden i WordPress?

WordPress er veldig fleksibel og utbredt platform. Det er lett å finne utvikler som kan WordPress og det finnes et hav av moduler som man enkelt kan ta i bruk. Hvis modulene trenger små tilpasninger så finnes det gode mekanismer i WordPress som gjør at man ofte kan modifisere litt det modulene hadde tenkt å vise og på den måten har man alltid full kontroll. Dette er verktøy man setter pris på når detaljene skal på plass.
mer

Hvor lang tid tar det å lage nye websider?

Å lage webside innebærer å kartlegge behovet, planlegge, designe siden, lage den, teste og drifte. Kartlegging er den viktigste delen for når man har lagt solid grunnlag, så pleier resten å gå på skinner. Hvis ikke produksjonen stopper underveis tar det ca. 1 uke å lage. Det er likevel normalt at det tar noe lengre tid, da vi ofte må vente litt på endelige tekster eller bilder fra kunden.
mer

Hva innebærer totalansvar for websider?

Vi tar oss av normal drift av websidene. Vi oppdaterer WordPress, moduler og templater. Vi tar backup av databasen og kildefilene med jevne mellomrom. Vi følger med på aktiviteten på websiden og prøver å fange opp hendelser som avviker fra normal trafikk. Vi kan ikke garantere at sidene ikke blir angrepet av hackere. Det er som å forsøke å garantere at tyver ikke tar seg til rette i en butikk. Det lar seg ikke gjøre. Men hvis uhellet skulle være ute så tar vi jobbe med å rydde opp etter script/hackerangrep.
mer

Hvorfor skal man velge WordPress?

WordPress er verdens mest utbredte platform for å lage hjemmesider og nettbutikker. Det finnes veldig mange moduler som forbedrer funksjonaliteten. De fleste modulene er gratis og mange av disse finnes også i mer avanserte versjoner som pleier å koste litt. Så her er det litt av hvert å velge i. Siden WordPress er så utbredt så er det også lett å finne personer som kan utvikle i WordPress. Man er ikke bunnet fast til det selskapet som lage websidene for resten av livet. Noen andre kan ta over, forbedre eller installere moduler som måler respons og brukes i forbindelse med markedsføring.
mer

Når skal man ikke bruke WordPress?

I noen tilfeller kan det være som å skyte spurv med kanon å bruke WordPress. Det er relativt stort system som må holdes ved like. For de fleste betyr det driftsavtale og faste månedlige kostnader. Det må man vurdere mot de ekstra fordelene man får. Alternativet er å bruke (nesten) gratis websider, som man stort sett lager selv. Problemet med det er selv om eksemplene på templatene ser lekre ut, så blir resultatet sjeldent lekkert når man gjør det selv. Kildekoden som produseres av slike nettsteder er ofte unødvendig kompleks og drar ned synligheten i søkemotorene.
mer